Takaisin pääsivulle

07 kesäkuu
2009

Ei rikosta

Jokin aika sitten valveutunut kansalainen teki tutkintapyynnön Turun Perussuomalaiset ry:n toiminnasta. Murhetta aiheutti huoli siitä, että vuonna 1997 perustetun Turun Perussuomalaiset ry:n toiminta ei kenties olisi lainmukaista. Huoli kohdistui erityisesti yhdistyksen kirjanpitoon.

Varsinais-Suomen poliisilaitos käynnisti asiaan kuuluvan esitutkinnan, minkä tuloksena 2.6.2009 päivätyssä ja Turun Perussuomalaiset ry:n puheenjohtaja Manu Vuoriolle osoitetussa kirjeessä todetaan, ettei rikosta ole tapahtunut. Kirjeessä, joka on otsikoitu ”Esitutkinnan päätökset”, todetaan seuraavaa:

Ei rikosta.
Etl 43 §

Esitutkinnassa on selvitetty esitutkinnan jatkamisen edellytykset eli se, onko Turun Perussuomalaiset ry:n kirjanpidon pitämistä laiminlyöty.

Esitutkinnassa on selvinnyt, ettei kenenkään ole syytä epäillä syyllistyneen asiassa rikokseen ja siten asian esitutkinta päätetään. Yhdistyksen kirjanpidon pitäminen on aloitettu sen jälkeen, kun yhdistyksellä on ollut rahaliikennettä. Yhdistyksen toiminta on sinänsä alkanut ennen, mutta kun ei ole ollut kirjanpidollisia tapahtumia, niin kirjanpitoa ei ollut pidetty. Joka tapauksessa on selvää, että kirjanpidon pitämättä jättäminen ei ole vaikeuttanut oikean kuvan saamista yhtiön taloudellisesta tilanteesta ja asemasta.

Allekirjoittaneella tai muilla Turun Perussuomalaisten toiminnassa mukana olevilla jäsenillä ei ole missään vaiheessa ollut minkäänlaista epäselvyyttä siitä, etteikö vasta viime aikoihin saakka lähinnä pöytälaatikossa toimineessa yhdistyksessä olisi ollut kaikki kunnossa. Yhdistyksen byrokratia- ja kirjanpitoasioista vastaavat tälläkin hetkellä henkilöt, jotka pitävät tarkasti huolen siitä että liput, laput ja velvollisuudet pysyvät oikeassa järjestyksessä.

Kansalaisten aktiivisuus vaikkapa tutkintapyyntöjen tekemisessä on hieno osoitus siitä, miten jokainen voi tällaisessa vapaassa maassa toimia, ottaa kantaa ja kiinnittää huomiota epäkohtiin silloin, jos on niitä jossain havainnut tai edes havaitsevinaan. Itse huomaan kuitenkin ajattelevani joskus niin, että aikaa, vaivaa ja resursseja kannattaisi suunnata enemmän kokonaisuutta hyödyttäviin tekoihin kuin sellaisiin, joiden lopputulema ei juurikaan näy yhteisessä hyvässä, jos lainkaan. Toisaalta en olisi valmis riisumaan yksittäiseltä kansalaiselta oikeutta kaivaa nuppineulaa kenenkään heinäsuovasta, jos henkilöllä on vilpittömät aikeet ja hyvä syy uskoa löytävänsä jotakin. Jokaisen on käytettävä omaa harkintaansa.

Omia tekojani ohjaa tietous siitä, että aina ei voi olla oikeassa, mutta voi ja pitää yrittää toimia oikein. Turun Perussuomalaiset ovat näin tehneet. Tästä on mukava jatkaa eteenpäin, esimerkiksi kohti tämän sunnuntai-illan jännittäviä vaalituloksia! Itse menen seuraamaan vaalien tuloksia Helsinkiin ravintola Zetoriin, jossa Perussuomalaiset pitävät vaalivalvojaisensa.

Jääkö joku tyhjin käsin? Saako joku jotain ylimääräistä, odottamatonta? Löytyvätkö ääntenlaskennan jälkeen listalta ne kasvot, jotka sinne on jo soviteltu?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *