Takaisin pääsivulle

30 lokakuu
2008

PS-Nuoret: Kannatamme sananvapautta

Perussuomalaiset Nuoret ry:n kannanotto
julkaisuvapaa heti

Kannatamme sananvapautta

Perussuomalaiset Nuoret ovat erittäin huolissaan EU:n nykyisestä linjasta sananvapauden rajoittamiseksi. Pyrkimykset internetin lakisääteiseen valvontaan ja julkaisutoiminnan rajoittamiseen ovat selkeät. Yhtenä esimerkkinä harkitaan blogien ennakkosensuuria. Tälläiset rajoitukset eivät ole oikea tie, koska hyökkäys sananvapautta vastaan on myös hyökkäys demokratiaa vastaan. [1]

Ylen 28.10.08 julkaistun uutisen mukaan perussuomalaisten rynnistys valtuustoihin on yksi syy oikeusministeriön järjestämään kunnanvaltuustojen puheenjohtajille suunnattuun koulutukseen. Uutisessa viitataan myös siihen, että koulutuksen tarkoitus on ehkäistä mahdolliset vihaa lietsovat puheet. [2] Perussuomalaiset eivät aio pitää vihaa lietsovia puheita, vaan keskustella asiapohjalta.

Perussuomalaisten Nuorten mukaan Yle saattaa syyllistyä tällä uutisella rikoslain 11 luvun 10 pykälässä kuvailtuun toimintaan. Rikoslain tässä
kohdassa todetaan: ”Joka yleisön keskuuteen levittää lausuntoja tai muita tiedonantoja, joissa uhataan, panetellaan tai solvataan jotakin kansallista, etnistä, rodullista tai uskonnollista ryhmää taikka niihin rinnastettavaa muuta kansanryhmää, on tuomittava ’kiihottamisesta kansanryhmää vastaan’ sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.” [3]

Perussuomalaiset ovat rinnastettavissa laissa esitettyyn muuhun kansanryhmään. Ylen uutistoimitus haluaa selkeästi määritellä yhden syyn oikeusministeriön järjestämälle koulutukselle. Yksilöimällä perussuomalaiset mahdollisten vihaa lietsovien puheiden pitäjiksi, saattaa Yle syyllistyä perussuomalaisten panetteluun. Mielestämme julkisrahoitteinen Yleisradio tekee tässä karkean virheen, koska mitään viitteitä uutisen mukaisista valtuustopuheenvuoroista ei ole olemassa.

Eduskunnan kyselytunnilla 23.10.08 kansanedustaja Pertti Virtanen kysyi pääministeri Matti Vanhaselta tulkintaa maahanmuuttolain arvostelusta. Vastauksessaan pääministeri kertoo kuunnelleensa huolellisesti Timo Soinin ja perussuomalaisten periaatteet asiaan, ja toteaa, että ”ne ovat periaatteita, joita kaikki suomalaiset eduskuntapuolueet ovat noudattaneet ja voivat varmasti ne allekirjoittaa.” [4]

Kyseenalaistamme oikeusministeri Braxin aseman johtuen edellämainituista viimeaikaisista toimista perustuslaissamme määriteltyä sananvapautta vastaan. Toisena esimerkkinä on oikeusministerin ajama sähköisen äänestyksen kokeilu, jota Brax ajoi huolimatta tekniikkaan sisältyvistä riskeistä. Oikeusministerin toimien johdosta kunnallisvaaleissa tapahtui vakavia äänen hukkumisia. Vielä syyskuun alussa antamassaan tiedotteessa Brax kiistää sähköisen äänestyksen uhat, ja toteaa ”ääniä ei voi kadota huomaamatta.” [5]

Koska puolueemme periaatteet ovat saaneet pääministerin  hyväksynnän, eikä vihaa lietsovia puheita ole puolueemme valtuutetuilta tulossa, haluammekin kysyä pääministeri Vanhaselta, mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä, jotta julkisrahoitteinen yleisradioyhtiömme ei jatkossa syyllistyisi mahdolliseen kansanryhmää vastaan kohdistuvaan kiihotukseen, ja oikeusministeriö ei rajoittaisi perustuslaissa määriteltyä sananvapautta?

Lisätiedot:
Ville Vähämäki
Varapuheenjohtaja
Perussuomalaiset Nuoret ry
Puh. 040 542 9179

[1] http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731
[2] http://yle.fi/vaalit/2008/id105911.html
[3] http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1889/18890039001#L11P8
[4] http://www.perussuomalaiset.fi/ajankohtaista/?issue=86
[5] http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Oikeusministeri+Brax+kiistää+sähköisen+äänestyksen+uhat/1135239194037

9 kommenttia artikkeliin “PS-Nuoret: Kannatamme sananvapautta”

 1. Q kirjoitti:

  Onneksi teitä on vain 2 siellä Turun valtuustossa… 67:stä. Punavihreitä on yhteensä 36.

 2. Q kirjoitti:

  Mutta varmasti siellä on hyvä mahdollisuus oppia keskustelemaan ja kuuntelemaan. Toivotan onnea.

 3. Tiinuska kirjoitti:

  Q: ”Onneksi teitä on vain 2…jne”

  Niinhän sitä vanha kansakin sanoo että penni se on miljoonan alku.

  Hyvä että edes 2 on Turussa laittamassa kapuloita rattaisiin täydelliselle järjettömyydelle! Eikä Oulussakaan paljoa useampaa ole (3), mutta siitä se lähtee
  vyöry lumipallon…

 4. Manu kirjoitti:

  Voi hyvät hyssykät ja tällaisen porukan kansan syvät rivit äänestivät valtuustoihin.

  Puuttumatta edelliseen sen enempää, ottakaa ihmiset selvää ennen kuin lausutte mitä sylki suuhun tuo ja älkää antako perusuomalaisen huijata itseänne. On helppo osoittaa sormella epäkohtia ja paasata kovaan ääneen, ainakin helpompi kuin tehdä asioille jotakin. Puolue, jonka jäsenet kirjoittavat moista soopaa ja tuhraavat aikaansa ja energiaansa, sen sijaan, että alkaisivat tehdä politiikkaa, on tarpeeton.

  Mikä on maahanmuuttolaki, sellaista ei löydy Suomen laista. Sitä vastoin löytyy ulkomaalaislaki !

  Mitä kohtia ulkomaalaislaista pitäisi kiristää, jotta perussuomalaiset olisivat tyytyväisiä. Käykää tutustumassa ulkomaalaislakiin (googlessa hakusanaksi ulkomaalaislaki ja ei kun tutkimaan), uskon että täällä väittelevät ja noin yleistäen perussuomalaisten kannattajat eivät edes tiedä mikä ulkomaalaislaki on ja mitä siellä määrätään.

 5. Maria Lohela kirjoitti:

  Minusta alkaa vähitellen tuntua siltä, että nimimerkki Manu pyrkii ärsyttämään ja hakemaan huomiota ihan huvikseen/tahallaan/lapsellisuuttaan.

 6. J.K. Ryyti kirjoitti:

  Astrid Thors on muuten hallituksessa myös Ahvenanmaan asioista vastaava ministeri.
  Jostain syystä Thors ei moiti Ahvenanmaan, Manner-Suomea paljon tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa.

  Ahvenanmaalla ei saa edes mannersuomalainen ostaa kiinteistöjä. Muuttajan on asuttava 5 vuotta saadakseen kotipaikkaoikeuden Ahvenanmaalla. Sen taas saadakseen on läpäistävä kielikoe. Osakeyhtiötä ei saa perustaa ellei yksi hallituksen jäsen ole Ahvenanmaan kotipaikkaoikeuden omaava henkilö. Laki kieltää julkisella rahoituksella toimivat ei-ruotsinkieliset koulut. Manner-Suomesta muuttavien suomenkielistenlapsilla ei ole oikeutta oman äidinkielen opetukseen edes!

  Viime mainitusta seikasta kerättiin adressikin Ahvenanmaan Rauhaninstituuttiin Jouko Kinnusen johdolla. Maakuntahallitus ei muuttanut kantaansa. Perustelut ” mantereelta muuttavat tietävät muuttavansa ruotsinkieliselle alueelle”. Lapsetkinko?

  Perussuomalaiset voisivat tehdä aloitteen Manner-Suomen lainsäädännön muuttamiseksi samankaltaiseksi kuin Ahvenanmaalla. Thors ja Brax voisivat toimia neuvonantajina ja asiantuntijoina.

  Ei tässä muuta,mutta Thors ja Brax pelaavat tätä peliä kaksilla pelisäännöillä.
  Jos joku vetoaa Ahvenanmaan itsehallintoon niin silloin Ahvenanmaa voi ihan itse muuttaa lakejansa. Toisaalta eikö Manner-Suomella voisi olla vastaavanlainen itsehallinto perusteluineen myös sitten:)

 7. J.K. Ryyti kirjoitti:

  Jyväskylässä meni 3 perussuomalaista valtuustoon. Lisäys 2 edelliseen valtuustokauteen verrattuna. Keski-Suomessa oli kaikkiaan 58 ehdokasta perussuomalaisilla. Valtuustoon heistä meni 18. Ts. melkein 1/3 ehdokkaista. Mikä puolue panee paremmaksi:)

 8. Manu kirjoitti:

  Maria !

  En todellakaan pyri ärsyttämään ketään, vaan käymään keskustelua, asiallisesti.

  On perusteltua pyrkiä pysymään asioista keskustellessa faktalinjalla, kaikki muu voi tuntua manipuloinnilta.

  Pubikansan syvät rivit toki tuntevat maahanmuuttajia aivan eri tavalla kuin hyvillä asuinalueilla elävät korkeasti koulutetut kansan osat. Myös maahanmuuttajien ongelmat tulevat aivan eri tavalla esille, mutta kokonaisuudessaan maahanmuuttokysymyksistä puhuttaessa pitää pitäytyä faktoissa, ei pidä osoittaa sormella metsää, jos ei halua vaikuttaa jokaisen puun elämään. Kannatan pummien persuksille potkimista, mutta ei pidä lähteä asioimaan hakuammunnalla.

  Joka tapauksessa edellämainittu Perusuomalaisten ukaasi tuntuu hyvin lapselliselta tempaukselta, ikäänkuin sillä olisi mitään tai jotakin merkitystä asioiden kannalta. Varsinkin, kun jokainen lukutaitoinen suomalainen ymmärtää miten perussuomalaiset ovat kommentoineet ulkomaalaisia/ maahanmuuttajia.

  Ja katsotaan mitä Perusuomalaiset saavat aikaan, heilläkin on oikeus nyt näyttää mihin pystyvät. Tekoset ovat niitä, joilla uskottavuus ansaitaan.

  PS. Edelleenkin jään kuitenkin ihmettelemään miten ulkomaalaislakia tulisi tiukentaa ja jään myös odottelemaan jonkun viksun perussuomalaisen konkreettisia ehdotuksia.

 9. ttw kirjoitti:

  Olihan persujen arvostelu odotettua kun vaalit meni liian hyvin, tosin nämä naurettavat ylilyönnit tuli yllätyksenä. Ekosuvaitsevaisten on aivan turha esittää parempaa maailmanparantajaa kun oma maailma näyttää noin ahtaalta. Sitä kun pyörii omassa pienessä ympärisäteilevässä piirissä niin elämän realiteetit näyttävät katoavan. Ompahan reilusti työntövoimaa persujen vaalivankkureihin. Maahanmuuton ongelmat lievenvät kun ei oteta Lähi-idästä, Afrikasta eikä muualtakaan missä Islam on vahvasti esillä. Nyt kun Islannista saattaa muuttaa pois isokin määrä ihmisiä niin siinä Suomelle tilaisuus haalia maahanmuuttajia. Ahvenanmaalle voisi muutenkin siirtää kaikki vastaanottokeskukset kun sitä Ruotsinkieltäkin on tulijoille ehdotettu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *