Takaisin pääsivulle

17 syyskuu
2008

Roskat pois omista nurkista…

…ja toisten siivottavaksi.

Taloyhtiömme jätepiste näytti tänä aamuna yhdeksän aikoihin tältä:

17092008012.jpg

Joinakin aamuina sieltä löytyy sohva tai sohvan kappaleita, nojatuoleja, televisio, jääkaappi – kaikkea mitä ihmisten kodeista voi kuvitella löytyvän. Mielestäni on vähintäänkin omituista, että esimerkiksi nuo kuvassa näkyvät pyöränrenkaat on jätetty maahan, kun keräyskartonkiastian toisella puolella on erillinen astia poltettavaksi kelpaamatonta jätettä varten. Mustaa jätesäkkiä ei ole jaksettu laittaa sekajätteeseen, jonne on tuosta paikasta muutama hassu askel matkaa. Riemastunut harakkaparvi oli jo ennättänyt nokkia säkin rikki, mutta ne pakenivat kun astelin paikalle. Juhlat epäilemättä jatkuivat poistuttuani.

Varissuolla huonekalujen, romujen ja muun tarpeettoman isomman tavaran dumppaaminen taloyhtiöiden roska-astioiden läheisyyteen tai rappukäytäviin, mitä meidänkin talossamme harrastetaan, ihmetyttää minua suuresti, sillä alueen huoltoyhtiö Akseli Kiinteistöpalvelut ylläpitää toimipisteessään romujen keräyspistettä. Huoltotoimen asiakkaina olevien kiinteistöjen asukkaat (Varissuolla ja Lausteella) voivat toimittaa sinne tarpeettomia tavaroitaan, kuten rikkinäisiä huonekaluja. Palvelu on ilmainen, mutta jätteet on itse kuskattava huoltoyhtiöön. Se onkin riittävä syy dumpata tarpeettomat tavarat roskakatoksiin yön pimeinä tunteina.

Turun Sanomat uutisoi tänään piittaamattoman asumistyylin ja jätteiden holtittoman käsittelyn aiheuttamista kustannuksista ja ylimääräisestä työstä. Jutussa kerrottiin kuinka rikkinäisten kodinkoneiden ja muun romun dumppaaminen paikkoihin, joihin ne eivät kuulu, aiheuttaa paitsi vaaratilanteita myös runsaasti työtä kiinteistöjen hoidosta vastaaville huoltomiehille. Ongelmaa on yritetty ratkaista Turun lähiöissä tiedottamalla erilaisten projektin puitteissa yhteisistä pelisäännöistä. Viesti ei kuitenkaan aina mene perille ihan jokaiselle ja ongelmaa syventää asukkaiden suuri vaihtuvuus sekä myös joidenkin puutteet suomen kielen taidoissa.

Minä en ole aina ihan vakuuttunut siitä, että ohjeita ja käytäntöjä ei tiedetä tai niitä ei ymmärretä. Kuinka usein olette nähneet jonkun, suomalaisen tai ulkomaalaisen, raahaavan huonekaluja tai kodinkoneita pihalle tai rappukäytävään ja jättävän ne sinne keskellä kirkasta päivää?

Oma kokemukseni on se, että jos illalla olen käynyt itse viemässä roskia niin aamulla 10 tuntia myöhemmin jätepisteeseen on muutettu jonkun olohuone ja osa keittiöstä. Myyräntyö suoritetaan tietenkin silloin kun valvovia silmiä on mahdollisimman vähän paikalla. Roskaamisessa ei voi aina olla kyse tietämättömyydestä, vaan pelkästä piittaamattomuudesta, laiskuudesta ja vastuuttomuudesta, ja tällainen huono käytös onnistuu taatusti sekä suomalaisilta että ulkomaalaisilta.

Erilaisten järjestyshäiriöiden määrä tuntuu vain lisääntyvän ja lisääntyvän, vaikka en tähän pystykään heittämään mitään faktaa tai tilastoa näkemykseni perusteeksi. Tuntuma asiasta perustuu omiin havaintoihini. Olen huomannut pohtivani entistä enemmän sitä, että Suomessa käyttäydytään monin tavoin huonosti siksi, koska pahanteosta ei useinkaan seuraa mitään rangaistusta. Käytöstä poistettuja romuja viskotaan vaikka parvekkeelta pihalle, koska siitä ei todennäköisesti aiheudu mitään seuraamuksia etenkään silloin kun teosta ei todennäköisesti jää edes kiinni. TS:n jutussa kerrottiin että törkeimpiä taloyhtiöissä tapahtuvia roskaamisia pyritään jäljittämään rikkomalla roskapussit ja selvittämällä niiden heittäjä. Mielestäni näin pitäisi toimia poikkeuksetta. Meidän taloyhtiössämme on keskusteltu valvontakameroiden asentamisesta jo pitkään kestäneen romunhylkäysongelman ratkaisemiseksi, mutta kustannusten ja valvonnan järjestämisen takia asia on jäänyt pelkän ajatuksenvaihdon asteelle. Silti, aina kun jätepisteemme näyttää kaatopaikalta huomaan toivovani että sotkut aiheuttanut henkilö voitaisiin jäljittää valvontakameroiden avulla. Hänen käteensä kuuluisi lasku sotkujen siivoamisesta. Sen sijaan taloyhtiön jätemaksut nousevat mukavasti joka vuosi.

Yleistä jätevalistusta ja maahanmuuttajien opastusta suomalaiseen yhteiskuntaan ja sen tavoille voi samalla jatkaa erilaisten rahoitusten turvin parempia, siistimpiä aikoja odotellessa.

2 kommenttia artikkeliin “Roskat pois omista nurkista…”

  1. liinu kirjoitti:

    Hiljattain Lontoossa käyneenä kiinnitin huomiota paikallisten tapaan lajitella roskansa. Miljoonakaupungissa törmäsin sattumalta vain yhteen lajittelupisteeseen. Kadunkulmassa oli neljä samankokoista astiaa varattuna eri jätteille. Astiat olivat kuten meillä täällä itse kenenkin omakotiasujan pihassa, 200-300 litran kokoisia. Muulloin lajitteluun en törmännyt. Kaikki roskat olivat kadulla samassa kasassa. Siinä olivat lasipullot, puiset kantolavat, muovit ja paperit sulassa sovussa. Aamusella jäteauto vei ne kaikki samassa kontissa eteenpäin. Muutoin kaupungin ilme ei ollut epäsiisti.
    Tuli vain mietittyä että mitä merkitystä sillä on vaikka me kaikki suomalaiset irrotamme teepussista metalliniitin ja laitamme sen metalliroskiin ja itse teepussin kompostiin. Maailman mittakaavassa ajateltuna.
    Siitä huolimatta kierrätän yhtä säntillisesti kaiken mitä pystyn kuten olen tähänkin asti tehnyt.

  2. Paha mies Lausteelta kirjoitti:

    Lausteella Salen takana oleva Akselin jäteasema on SULJETTU.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *