Takaisin pääsivulle

05 toukokuu
2008

Varissuon kirjasto

Minä en ole kovin kulturelli ihminen. Tällä tarkoitan sitä, että en oikein ymmärrä tekemällä tehtyä kulttuuria kuten vaikkapa oopperaa, kissantappovideoita, toisten omaisuuden haltuunottamista kulttuurinluomistilan aikaansaamiseksi tai ympäriinsä leviteltyjä ruumiineritteitä, jotka ovat kuulemma taidetta tai tilasta puhuttaessa mahdollistavat sen synnyttämisen. Esimerkkeinä mainitsemissani sekä luonnollisesti kaikissa muissa taiteen ja kulttuurin muodoissa on jotain käsinkosketeltavan ihmeellistä. Taidetta voi ymmärtää ja sisäistää, siinä voi nähdä ja sen kautta voi elää ja kokea aivan uusia ulottuvuuksia. Muitakin taiteen ja kulttuurin kautta koettuja henkisiä tiloja on tietenkin aivan yhtä monta kuin on tilojen kokijoitakin. No ei siinä mitään, se on aivan hieno homma että taidetta ja kulttuuria (sekä luonnollista että luotua) on ja siitä nautitaan. Eri asia toki on miten paljon ja millaista taidetta henkilökohtaisesti haluaisin tukea verorahoillani, mutta sitähän ei minuta kysytä. Taiteella kun on ihmeellinen taipumus maksaa paljon rahaa. Ensin sen tuottamista ja sitä tuottavaa henkilöä pitää tukea puhtaalla rahalla, tiloilla ja välineillä ja sitten sen katselemisesta tai kokemista pitää vielä useimmiten maksaa. Etenkin jälkimmäisestä syystä monenlainen taide ja kulttuuri on vain suppean väestöryhmän käytössä.

Erästä kulttuurin muotoa arvostan kuitenkin kovasti ja se on kunnallinen kirjasto. Kirjastoissa pääsee osalliseksi kulttuuria niin monin eri tavoin. Kirjastojen avulla kulttuurista saa virikkeitä, sen kautta voi oppia ja saada neuvoja tai apua. Kirjaston tarjonnan avulla voi kokea viihderomaanien jännityksen ja romantiikan tai lastensatujen mielikuvitusmaailman. Kirjojen avulla voi tutustua muihin maihin ja paikkoihin, nähdä kuvissa sellaisia asioita joita ei ehkä muutoin näkisi. Kaikki tämä ja monet muut asiat ovat meidän kaikkien käytettävissä ja jokaiselle löytyy aivan varmasti jotakin tarpeeseen ja tilanteeseen sopivaa. Tällainen kulttuuri on mielestäni todella hienoa.

Turkua pidetään kulttuurikaupunkina, ja Euroopan kulttuuripääkaupunkihankkeen myötä siitä varmaan tuleekin ainakin Suomen mittapuussa melkoisen monipuolinen (moni)kulttuurikaupunki. Hankkeen alustava operatiivinen budjetti on vaivaiset 55 miljoonaa euroa, mutta eiköhän silläkin jos jonkinmoista esitystä saada aikaiseksi.

Kaikkeen kulttuuriin raha ei kuitenkaan riitä. Siitä huolimatta, että kulttuurin pitäisi olla ihmisiä yhdistävä tekijä, mielestäni Turun kulttuurilautakunnan tuore esitys tekee juuri päinvastoin: lautakunta haluaa puolittaa Varissuon kaksikerroksisen kirjastorakennuksen tilat ja osoittaa toisen kerroksen kokonaan nuorisotoimen käyttöön. Varissuon kirjasto on mielestäni mainio paikka. Sieltä on löytynyt hämmästyttävän moni tenttikirja ja esimerkiksi aikakausilehtiä lainattavaksi asti, mikä on ollut mukavaa silloin kun opiskelijan viihdekäyttöön osoitettu budjetti on ollut aika tiukilla. Henkilökunta on aina ollut avuliasta ja ystävällistä. Kirjasto on siisti ja valoisa. Kaksikerroksinen rakennus on mielestäni toiminut mainiosti, sillä lasten ja nuorten puoli on ollut alakerrassa, mikä on puolestaan jättänyt vanhemmalle asiakaskunnalle lehdenlukurauhan yläkertaan.

Tällaiseen kulttuuriin rahaa ei kuitenkaan riitä. Pienet lähikirjastot saavat tuta nahoissaan uuden pääkirjaston ja kultturipääkaupunki-ihmeen. Kirjastojen toiminnan supistamista en muutenkaan ymmärrä, sillä voiko tämän tasa-arvoisempaa paikkaa suomalaisesta yhteiskunnasta löytää? Samat palvelut ovat jokaisen käytössä väristä, kielestä tai hameenhelman pituudesta riippumatta – ellet nyt satu jättämään lainojasi palauttamatta tolkuttoman pitkäksi ajaksi.

Mikäli Turun lähikirjastojen supistukset toteutetaan kulttuurilautakunnan esitysten mukaisesti, toivon kovasti että kulttuuripääkaupungin operatiivinen budjetti ei kasva yhtään. Ja jos kasvaa, soisin sen osuuden menevän lähikirjastojen toiminnan jatkuvuuden ylläpitämiseen, mikä puolestaan luo ja vahvistaa kaikkien kirjastojen käyttäjien tietoja, taitoja ja kulttuurintuntemusta. Mikäs sen parempi kulttuuripääkaupunki kuin sellainen, joka tukee sivistyksen pohjan olemassaoloa ja kehitystä.

1 kommentti artikkeliin “Varissuon kirjasto”

  1. Tomas kirjoitti:

    Haluaako lautakunta Varissuon kirjaston toisen kerroksen nuorisotoimen vai ”nuorisotoimen” käyttöön?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *