Takaisin pääsivulle

27 maaliskuu
2008

Oikeaa halal-lammasta tarjolla?

Selailin pääsiäislomalla Seura-lehden numeroa 45/2007. Lehden lukijakirjeet-palstalta silmääni osui seuraava kirjoitus:

Seurassa 43 oli juttu otsikolla Ostetaan lammas. Toimittaja osti lampaanruhon mäntsäläläisestä Vainion teurastamosta, jolla on paljon muslimiasiakkaita. Jutussa kerrottiin, että tasaisin väliajoin teurastamoon tulee muslimi laskemaan elävistä lampaista veret, kuten Koraani opettaa. Jutussa ei mainittu, että ensin eläimet tainnutetaan. Näin vaatii Suomen laki.”

Ilman nimimerkkiä tai nimeä julkaistu teksti on mahdollisesti toimituksen oikaisu harhaanjohtavaan tai peräti virheelliseen tietoon mainitussa artikkelissa, mutta yhtä kaikki päätin ottaa selvää millaista pässinlihaa juttu sisältää. Varissuon kirjaston valikoimista kyseinen lehti oli jo poistettu, mutta uuden hienon pääkirjastomme Uutistorin varastosta se löytyi. Otin kahden sivun artikkelista itselleni kopion.

Toimittaja Mikael Vehkaojan ja valokuvaaja Pekka Niemisen yhteistyönä toteuttama juttu ”Ostetaan: Lammas” kertoo suomalaisesta lampaanlihasta tai paremminkin sen vähyydestä. Lampaita on pidetty Suomessa lähinnä villan takia, mutta viime vuosina suomalaisten ruokailutottumusten kansainvälistyessä myös lampaan lihan suosio on lähtenyt maltilliseen kasvuun. Kaupan lihatiskeille suomalainen lammas ei päädy. Teurastettavat eläimet ovat pääasiassa puolen vuoden ikäisiä karitsoja, minkä takia pienen eläimen paloittelu teurastamolla on tarkkaa käsityötä. Tämä puolestaan nostaa kotimaisen lampaanlihan hinnan jopa yli 30 euroon kilo, mistä syystä kaupoista löytyykin edullisempaa uusiseelantilaista pakastelammasta. Lampaankasvatus on pientä puuhastelua verrattuna sika- ja nautakarjaan, joten isot teurastamot, kuten Atrian ja HK-ruokatalon, ovat ohjanneet lampaiden teurastuksen pienteurastamoille. Hintasyistä lihan myy yleensä moni lammastuottaja itse.

Kehityspäällikkö Ulla Savolainen ProAgriasta oli ohjannut lampaanruhoa kaipaavan toimittajan Mäntsälään, Hannu Vainion teurastamolle. Kyseisessä paikassa teurastetaan noin 8 000 lammasta vuodessa, mikä vastaa neljäsosaa Suomen markkinoista. Teurastaja ilmoittaa karitsan 20 kilon ruhon kilohinnaksi kuusi euroa, mikä kuulostaa varsin kohtuulliselta verrattuna maailman toiselta puolelta tuotuun vanhan lampaan lihaan, jota myydään täällä noin 20 euron kilohintaan. Hannu Vainion lohkaisun mukaan uusiseelantilaiset eivät itse kyseiseen lihaan koske, vaan kuulemma syöttävät sen koirille tai suomalaisille.

Teurastamon katonrajassa tikittää vaaleanpunainen kello, joka on lahja teurastamon muslimiasiakkailta. He ovat antaneet myös sellaisen kellon, joka soi viisi kertaa päivässä rukoushetken aikaan. Mikäs onkaan lahjoessa, sillä muslimit sattuvat olemaan Vainion teurastamon tärkein asiakasryhmä, joka ostaa noin 70 prosenttia lampaanlihasta. ”Tasaisin väliajoin Vainion teurastamoon tulee muslimi laskemaan elävistä eläimistä veret Koraanin vaatimusten mukaisesti”. Lihanleikkaaja Markku Aunolan mukaan muslimit kertovat välillä lihanhakumatkoillaan uskonnostaan. Iso osa muslimien hakemista ruhoista myydään Helsingin Hakaniemessä tai Itäkeskuksessa, joissa ”kotimainen halal-lammas maksaa 6-7 euroa kilo, paisti kymmenisen euroa kilo.” Jutun mukaan Hakaniemen kaupassa on kolmen metrin lihatiski, josta ”he myyvät viikottain puoli tusinaa sonninruhoa ja 30-40 lammasta”.

Kotimainen halal-lammas? Kotimainen halal-sonninruho?

En ollut tietoinen, että Suomesta saa sitä oikeaa muslimeille kelpaavaa kotimaista halal-lammasta tai -sonninruhoa. Muslimien uskomuksen mukaan elävä, tajuissaan oleva eläin tapetaan hitaasti siten, että siltä katkaistaan kaulavaltimo ja annetaan veren valua ulos. Suomen laki ei tiettävästi ainoastaan vaadi, vaan määrää, että eläin tainnutetaan ennen kuin siitä lasketaan veri. Ellen aivan väärässä ole, tämä on se normaali, käytössä oleva teurastamistapa Suomessa.

Seura-lehden lukijapalstalla ollut kommentti muistuttaa, että Mikael Vehkaojan kirjoittamasta jutusta puuttui maininta siitä, että ennen teurastusta eläimet tainnutetaan, koska näin vaatii Suomen laki. Miksi kyseinen tarkentava yksityiskohta puuttui jutusta? Eikö se tässä tapauksessa ole relevantti?

Mielestäni on jokseenkin omituisen kuuloista, että teurastamoon voi ja saa ”tulla” sen kummemmin määrittelemätön ”muslimi” laskemaan veret elävistä eläimistä. Eikö tässä byrokratian, säännösten ja direktiivien ja kaikkien edellä mainittujen noudattamista valvovien valvojien luvatussa maassa ole sen tarkempia määritelmiä siitä kuka saa mennä ruoanjalostuslaitokseen tappamaan eläimiä? Hannu Vainion teurastamossa työskentelevä teurastaja ei ole ilmeisesti kykenevä saamaan teurastuksen kautta aikaan ihan oikeaa halal-lammasta, vaan tehtävän suorittamiseen tarvitaan joku ulkopuolinen muslimi. Vaikka Seuran juttu ja siihen viittaava huomautus eivät paljasta miten muslimeille ravinnoksi kelpaavat lampaat itse asiassa teurastetetaan, Googlen hakemien tietojen mukaan uskonnollisissa teurastuksissa Suomessa yleisesti pyritään siihen, että tainnutus ja valtimon katkaisu tehdään samanaikaisesti. Miten hyvin tämä käytännössä toimii on minulle epäselvää. Onko siis Vainion teurastamossa kenties käytössä oleva tainnutus+kurkunleikkaus-yhdistelmä jotenkin parempi tai oikeampi muslimin suorittamana? Miksi?

Olen eläinten ystävä, mutta myös lihansyöjä. Kannatan ravinnoksi käytettävien eläinten hyvää, kivutonta kohtelua niiden eläessä ja kuollessa, joten Seuran lammasjutun muutamat yksityiskohdat jäivät kaihertamaan.

8 kommenttia artikkeliin “Oikeaa halal-lammasta tarjolla?”

 1. jonna kirjoitti:

  Eläimeltä muuten menee taju alle sekunnissa kaulavaltimon katkaisusta, joten kovin kauan ei elukka kärsi, vaikkei olisi mitään tainnutusta.

 2. Tuomo kirjoitti:

  Niin menee ihmiseltäkin taju alle minuutissa, mutta silti jotenkin tuota kaulavaltimon katkaisua ei pidetä parhaimpana tapana lähteä. Kuten niissä Al Qaida videoistakin voi päätellä.

 3. helmi kirjoitti:

  Muslimia tarvitaan lausumaan rukouksen, eli siunaamaan eläintä kuoleman edessä, muuten se ei ole halaal. Että sen takia muslimi suorittaa halaal teurastuksen suomalaisen sijaan

 4. Sari kirjoitti:

  Ei mene lampaalta taju alta minuutissa vai ootko ollu paikalla ja nähnyt ja todennut että menee? Elämen silmistä näkee milloin taju on kankaalla ja varminta on tainnuttaa pulttipistoolilla tai ampumalla, niin voin olla varma että taju menee silmän räpäyksessä.
  Itse kasvatan eläimiä ja teurastan myös, enkä mitenkään voi sallia, että pistetään ennen tainnutusta.

 5. UlkomaalainenSuomessa kirjoitti:

  ”ja varminta on tainnuttaa pulttipistoolilla tai ampumalla”
  Minusta tämä mitä teet on nimenomaan tappaamista, oletko kenties lukenut mitä tällaisen ammutun eläimen liha sisältää?

  voi hyvät ihmiset eikös älyä riittää googlata ja lukea edes (en tietenkään vaadi ymmärtämistä) että miksi ihmeessä muslimit tekee noin kuin tekee?

 6. olen suomalainen kirjoitti:

  Maria todennäköisesti tässä tarkoitti eläimen kärsimyksen minimointia. Sivistyneet elävät sopusoinnussa eläinten ja ympäristön kanssa. Myös eläimelle kuuluu armelias kuolema. Kaulankatkaisu ei sitä ole.

 7. Gordon Freeman kirjoitti:

  Tässä teille halal-puolustajille katsottavaa koko perheelle.

  http://www.youtube.com/watch?v=h_bZzxep87c

  Teurastuksen idea pulttipistoolilla on tietenkin tappaminen, söisitkö itse mieluummin elävää eläintä? (Eli tappaisit sen eläimen hampaillasi). Uskonnon piikkiin voi laittaa paljon asioita ja muslimeilla se sattuu olemaan niin eläinten kuin länsimaisten toimittajienkin pään irti hakkaaminen tylsällä veitsellä.

 8. A muslim kirjoitti:

  tää ei ole ensimmaista kertaa, kun syrjaytetaan vahemistöja eli islamit joko ollaan suomessa tai jopa europassa. Esimerkkina riitaa halla aho joka on työissa eduskunnassa. kysymys on se mita te odotate ne jotka olette syrjaytaneet?

  tämä sivu kertoo totuuden islamista ja halal lihasta

  http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=5LiqjyQqLW4

  totuus voittaa aina.

  jatkakaa kanssan kiihotamista. se on vaan huono teille.

  koska tiedan mika on viha.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *