Takaisin pääsivulle

21 tammikuu
2008

Musiikkia korville

Eilen puolenpäivän jälkeen joku naapuri, naapuritalossa tai lähistöllä asuva sai päähänsä soittaa musiikkia. Volyymi oli totisesti kaakossa.

Koska soitantaa kesti aina n. 10 sekuntia kerrallaan, jota seurasi pitempi hiljaisuus, minulla oli hankaluuksia paikantaa mistä suunnasta se tuli. Kipitin huoneesta ja ikkunasta toiseen ilman tulosta.

Ihmiset soittavat joskus musiikkia todella kovaa. Siihen on monia syitä, mutta alkoholin ylenpalttisella nautiskelulla on useimmiten vaikutusta. Kerrostaloasujia pitkäksi venyvät bileet ja eritoten rakenteissa paukkuva bilemusiikki voi ottaa hermoon. On toki täysin mahdollista, että eilen musiikkia lujaa kuunnellut henkilö piti parhaillaan todella pitkäksi venyneitä bileitä ja/tai hän oli umpikännissä, mutta hänen musiikkimakunsa poikkesi normaalista hiphoppopista ja ärinärokista.

Hän soitti jonkinlaista itämaalaisen tapaista musiikkia, jossa yksi mieshenkilö ”joikaa”. Sellaista, kuin arabimaista kertovissa dokumenteissa soitetaan taustamusiikkina tai introna. Arto Nybergin vetämän keskusteluohjelman vieraana 16.9.07 oli muiden muassa Suomen Islamilaisen puolueen puheenjohtaja Abdullah Tammi. Ohjelman lopuksi soitettiin Tammen toivomuksesta samankaltaista musiikkia, kuin mitä minä eilen kuuntelin täällä Varissuolla. Muistaakseni sitä nimitettiin rukouskutsuksi, tjsp.

En minä tiedä mihin kategoriaan eilen kuulemani musiikki putoaa. Koska en ymmärtänyt laulajan käyttämää kieltä, hänen esityksensä saattoi aivan hyvin olla vaikka turkkilaista poppia tai persialainen rakkauslaulu. Yhtä kaikki se kuulosti aavemaiselta. Kylmät väreet kulkivat selkää pitkin kun se yhtäkkiä rikkoi täysin hiljaisen sunnuntai-iltapäivän.

Esimakua yhdestä mahdollisesta tulevaisuudenkuvasta tämäkin.

9 kommenttia artikkeliin “Musiikkia korville”

 1. Johannes kirjoitti:

  Mikä sattuma. Tänään juttelin juuri yhden tutun kanssa, miten kamalaa arabi musiikki on.

 2. Ciclista kirjoitti:

  Oh hoh ompa touhua! Minäkään en oidä joighaamisesta, vai mitä se nyt onkaan.
  Huomasitko muuten tämän päivän uutisen, että Lapissa, Pohjois-Hämeessä, Pohjois-Karjalassa ja Kaunuussa tapahtuu kovin paljon henkirikoksia. Asuukohan siellä suuri enemmistä Suomen ulkomaalaisväestöstä?
  Minä kun olen ajatellut niiden olevan turvallisia paikkoja. Voi muuttaa niin korpeen asumaan, että ei varmasti kukaan häiritse. Eikä näy ketään ihmisiä, ei edes niitä ulkomaalaisia!

 3. Johannes kirjoitti:

  Ja kuin usein olet kuullut joighaamista ilman omaa tahtoasi? Minä en ole kertaakaan, mutta tätä arabi musiikkia kyllä. Niin ja oletko sinä taas lukenut kuin paljon esim ranskassa tehdään rikoksia?

 4. Ciclista kirjoitti:

  Kyllä Pariisissa jo yli 10 vuotta sitten ensimmäisiä kertoja käydessäni kiinnitin huomiota autoihin, joissa kaikissa oli jokin ruttu tai naarmuja. jos auto oli virheeton se oli joko aivan uusia tai ulkomaan rekisterikilvissä.
  Niillä kun siellä oli tapana pysäköidä tekemällä eteen ja taakse hieman lisää tilaa… Eikä ne niistä lommoista ja naarmuista niin välittäneet.
  Tosin kyllä ranskalaisilla on muitakin kummallisia omia tapoja.

 5. Jontti kirjoitti:

  Kerran maanantai iltana (n. klo. 19:26) joku porasi seinää kerrostalossamme. Aivan selkäpiitä riipi kuunnella sitä poran jurinaa. En tiedä kuka se poraaja oli, mutta epäilen, että kyseessä oli vaihto-opiskelija, joita muuten asuu parikin kappaletta tallossamme. Suomalainen ei poraa seinää varsinkaan keskellä päivää tai illalla.

 6. Ironmistress kirjoitti:

  Miksi muslimimusiikki kuulostaa meidän korvissamme kamalalta?

  Syy on siinä, että arabimusiikki on atonaalista eikä siinä ole rytmiä. Joskus vuonna käyräsapeli ja kilpi mullahit havaitsivat, että sekä melodia että varsinkin rytmi vetoavat ihmisen seksuaalisuuteen – wastagferullah!

  Niinpä muslimimusiikista poistettiin rytmi kokonaan, ja tonaalisuuden sijaan muslimimusiikki perustuu maqameille, mikrosävelille, 1/4-sävelaskelille. Kun muslimimusiikki lisäksi hylkäsi melodisuuden ja otti tilalle melismatiikan eli joikaamisen, soppa oli valmis.

  Nämä kolme asiaa – rytmittömyys, atonaalisuus ja melismatiikka – saavat arabimusiikin kuulostamaan meidän korvissamme kamalalta. Vastaavasti länsimainen musiikki kuulostaa muslimien korvissa riettaalta, irstaalta ja pornahtavalta. Siksi muslimivanhemmat eivät monissa paikoin Suomea anna lastensa osallistua musiikkitunneille – ja siksi myös esimerkiksi rai on Algeriassa kiellettyä musiikkia.

 7. Maria Lohela kirjoitti:

  Sunnuntain musiikkiyllätystä kuunnellessani fiilistelin lähinnä sitä, miltä tuntuisi jos täälläkin oikeasti kajahtelisivat rukouskutsut, en sitä oliko kuulemani kamalaa.

 8. Kareal kirjoitti:

  ”Oh hoh ompa touhua! Minäkään en oidä joighaamisesta, vai mitä se nyt onkaan.
  Huomasitko muuten tämän päivän uutisen, että Lapissa, Pohjois-Hämeessä, Pohjois-Karjalassa ja Kaunuussa tapahtuu kovin paljon henkirikoksia. Asuukohan siellä suuri enemmistä Suomen ulkomaalaisväestöstä?
  Minä kun olen ajatellut niiden olevan turvallisia paikkoja. Voi muuttaa niin korpeen asumaan, että ei varmasti kukaan häiritse. Eikä näy ketään ihmisiä, ei edes niitä ulkomaalaisia!”

  Olisikohan niin, että nämä henkirikokset tapahtuvat useimmiten jossain kunnan vuokra-asunnossa, jossa Pertsa ja Rape ottavat yhteen kiistellessä viinapullosta?

 9. Jussi kirjoitti:

  Ciclistahan se siellä taas rivien väliin uutisiaan kirjoittaapi. Eikös samassa Hyysärin toimittajan ”tutkimuksessa” todettu että esim. Lapin rikosmäärät ylittävät jopa keski-afrikan valtioiden rikosmäärät, siis suhteutettuna väestömäärään? Etkös sitä ”uutista” hokannut, Ciclista? Ilmeisesti kuitenkin sen huomasit, mutta et sitä kommentoi koska olet sen verran fiksu että havaitsit sen olevan aivan täyttä bull shittiä ja että kyseinen uutissammakko on hyvin helposti todistettavissa vääräksi, siis suorastaan valehtelemiseksi.

  Kainuussa, Pohjois-Karjalassa ja myös Lapissa muuten asustaa myös maahanmuuttajia, joista on ollut hiljaiselon lisäksi myös monenlaista harmia näillä kulmilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *