Takaisin pääsivulle

19 joulukuu
2007

Terveisiä Varissuolta 19.12.2007

”Viittaan 12.12.07 olleeseen pääkirjoitukseen, jossa todetaan meitä suomalaisia olevan liian vähän työelämään. Siksi työvoiman maahantuonti. Tietääkseni ei ole pitkäkään aika siitä kun puolimiljoonaa ihmistä sai kalossinkuvan takapuoleen. Meikäläinen poistettiin työn ilosta 50:nä. On aivan turha vinkua tekijöiden puutetta. Koko homma on vain poliitikkojen kohellusta ja oman lompakon täyttämistä.”

Voiko tätä asiaa enää paremmin tiivistää?

Miten on mahdollista julistaa voimistuvaa työvoimapulaa samalla kun maassa on edelleen kymmeniä tuhansia suomalaisia työttömiä. Koulutettuja, kokeneita ja päteviä työttömiä. Epäilemättä osa näistä kalossinkuvan takapuoleensa saaneista nykyisistä pitkäaikaistyöttömistä on eri syistä pudonnut työmarkkinoiden ulkopuolelle lopullisesti, mutta kaikista työttömistä heidän osuutensa lienee varsin pieni. On myös tiettyjä alueita, joilla töitä ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi, jolloin tehtävän työn ja työvoiman määrä eivät kohtaa. Entä sitten kaupunkien ja erityisesti Etelä-Suomen työttömät? Ei Suomessa ole pulaa työvoimasta, vaan Suomessa on pulaa halvasta työvoimasta.

Vapaan liikkuvuuden ansiosta (?!) kuka tahansa EU-maan kansalainen saa tulla tänne hakemaan ja tekemään töitä. Ruotsissa on esimerkiksi valtavia määriä monikulttuurisia moniosaajia, joista lienee aika moni saanut jopa Ruotsin kansalaisuuden. Kuitenkin moniosaajien parissa myös Ruotsissa työttömyysprosentit hipovat jossain korkealla. Jos moniosaajat kuitenkin haluavat ansaita omat rahansa ja tehdä töitä itsensä ja perheensä eteen sen sijaan että nautiskelisivat ruotsalaisten avosylin tarjoamasta sosiaaliturvasta, niin miksi he eivät tule tänne helpottamaan työvoimapulaamme? Miksi Suomen kannattaisi haalia moniosaajia Turkista, Egyptistä tai muualta Afrikasta, jos heitä on työttöminä runsain mitoin autolauttamatkan takana? Luulisi tulevan halvemmaksi, jos rekrytointipisteitä pystytettäisiin Malmöön tai Tukholman lähiöihin. Työnantajan ei pitäisi olla mahdollista palkata EU:n ulkopuolelta tulevaa työnhakijaa siinä tapauksessa, jos samaa paikkaa on hakenut täysin pätevä suomalainen.

En voi tietää miltä irtisanotusta keski-ikäisestä naisesta tai miehestä tuntuu, kun hän kuuntelee päättäjien ilmaisemaa sydäntä riipaisevaa huolta ja hätää työvoiman puutteesta. Oletan, että päällimmäisenä tunteina hän kokee nöyryytystä, pettymystä, vihaakin. Työhaluisella ja työhön kykenevällä suomalaisella on oltava oikeus ja mahdollisuus työhön.

”Silmä silmästä, hammas hampaasta, näin meillä Varissuolla. Väkivallan uhkaa ja väkivaltaa lasten elämässä. Varissuo ei ole lapseni ja hänen tovereidensa silmin turvallinen. On käyty kimppuun, kuristettu ilman syytä, kiristetty rahaa, hakattu silmät mustiksi, uhattu mattoveitsellä, muilutettu isolla joukolla ja potkittu päästä jalkoihin mustelmille. Kaikki tämä viimeisen kahden vuoden aikana ja tekijät ovat lapsia! Ja nämä lapset kasvavat. Turhautuneita? Syrjäytyneitä? Jengiytyneitä?”

Vanhempi ei halua lapselleen tapahtuvan mitään pahaa, vaan päinvastoin, hän haluaa varjella lastaan kaikelta mahdolliselta ikävältä. Se on luonnollista, täysin normaalia halua suojella ja puolustaa jälkeläistään leijonan lailla. Millaisia ajatuksia varissuolaisten vanhempien päässä pyörii, kun he tietävät tällaisten asioiden tapahtuvan omille tai naapureiden lapsille tai lasten koulutovereille? Lapsella on oltava oikeus kokea olonsa turvalliseksi koulussa ja ikätovereiden parissa myös koulun ulkopuolella. Jos tätä oikeutta uhataan jonkun tai joidenkin toimesta, tilanteeseen on puututtava välittömästi. Yhdysvalloissa asuessani näin miten helposti koulusta annetaan esimerkiksi kenkää määrätyksi ajaksi rangaistukseksi siitä, että on käyttäytynyt huonosti tai rikkonut yhteisiä sääntöjä. Siihen ei totisesti tarvittu paljoakaan, mutta pelko väliaikaisesta erottamisesta oli kuitenkin oppilaiden keskuudessa tehokas huonoa käyttäytymistä ehkäisevä keino. Amerikka on valtava maa ja siellä on valtavia kouluja, joiden oppilasaines poikkeaa toisistaan monin tavoin lukuisista syistä. Moniongelmaisista kouluista tai suurimpia häiriöitä aiheuttavista oppilasryhmistä voitaneen kuitenkin tehdä jonkinlaisia yleistyksiä. Halutaanko Varissuolle luoda koulu- ja kasvuympäristö, jossa mielipidekirjoituksessa mainitut väkivallanteot ja kiusaaminen lisääntyvät ja pahenevat? Näin käy, jos turhautumista, syrjäytymistä ja jengiytymistä ei estetä. Niin voidaan tehdä siitä huolimatta millainen oppilas- tai nuorisoporukka tätä vakavaa harmia aiheuttaa

Minulla ei ole lapsia, ehkä jonain päivänä tulee olemaan. Tarjoaisiko Turku ja Varissuo lapsilleni vakaan, laadukkaan ja turvallisen ympäristön ensin päiväkodissa ja sitten myöhemmin pitkällä peruskoulutaipaleella? Voisiko sen joku taho taata vai kannattaisiko perhe perustaa jossain ihan muualla?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *