Takaisin pääsivulle

29 marraskuu
2007

Noitavaino

Eikö tämä ikinä lopu? Miten kauan työnantajia aiotaan syyttää?

Ellei kuntia ja valtiota lasketa mukaan, Suomessa työnantaja on suurin piirtein sama asia kuin yrittäjä. Yrittämistä ei ole tässä maassa tehty mitenkään helpoksi, päinvastoin, se vaatii mukaan lähtevältä hurjan paljon rohkeutta, aikaa ja monenlaista henkistä ja rahallista satsausta. Yrittäjä perustaa yrityksen, kuka mistäkin syystä, mutta luulisin tietäväni muutaman. Henkilö varmaankin haluaa toteuttaa oman elämänsä ambioita ja olla ns. oman elämänsä herra, kun on itse vastuussa työstään. Henkilö voi myös haluta ansaita enemmän rahaa kuin saa tavallisesta palkkatyöstä. Eikö se ole yrityksen tarkoitus, tuottaa voittoa omistajalleen?

Valtion taholta yritykselle on määrätty läjä maksuja ja velvoitteita, ne eivät varmasti tee ainakaan pienen ja kasvua tavoittelevan yrityksen olemista helpoksi. Yksi tapa, jolla yritys voi kehittyä, on varmistaa että sen henkilöstö tietää mitä tekee ja on motivoitunut panostamaan työhönsä ja sen kehittämiseen. Työnantajalla on oltava oikeus valita palvelukseensa juuri sellaisia henkilöitä, joiden tuotos-panos-suhde on yrityksen toiminnan kannalta paras. Työnantaja päättää, mitä ominaisuuksia työntekijältä tarvitaan sen lisäksi mitä laki kenties koulutuksesta ja kokemuksesta määrää tietyillä aloilla. Varmaan suoranaista syrjintääkin esiintyy, mutta en usko että läheskään siinä määrin mitä uutisointi ja ministeri Thors lausunnoissaan antavat ymmärtää. Sitä paitsi, syrjitäänhän esimerkiksi raskaana olevia naisia ja liikuntarajoitteisia.

Tällaisen liioitellun vainoamisen sijasta valtio voisi helpottaa yrittämistä, sillä sitä täällä totisesti tarvittaisiin enemmän, kun porukkaa irtisanotaan siellä sun täällä. Antakaa yritysten ja yrittäjien tehdä työnsä mahdollisimman hyvin. Antakaa yrittäjien palkata lisää työntekijöitä. Juuri sellaisia työntekijöitä kuin parhaiten tarkoitukseen sopii. Kiintiöitä iän, sukupuolen, ihonvärin tai kielitaidon mukaisesti tässä viimeiseksi tarvitaan.

6 kommenttia artikkeliin “Noitavaino”

 1. Ciclista kirjoitti:

  Eihän tuossa mikään vaino ole taustalla. Pytkimys on kai maahanmuuttajien työllistäminen. Eikö se ole juuri sitä mitä toivotkin?

 2. Yrittäjä kirjoitti:

  Jos ei osaa kieltä, ei ole mitään asiaa juuri mihinkään työhön. Hyvin simppeliä. Sitten kun pitäisi löytää hyvin työyhteisöön sopeutuva, kieltä taitava ja työtehtävät osaava maahanmuuttaja, tehtävä on vaikea.

  Omista asiakasyrityksistä, satojen työntekijöiden organisaatioista, tunnen tasan yhden maahanmuuttajataustaisen työntekijän. Näen työssäni hyvin paljon ihmisiä. Kuinka ollakaan, olen työtehtävien puolesta melko paljon tekemisissä juuri tuon yhden ainokaisen maahanmuuttajan kanssa.

  Hänestä näkee äärimmäisen hyvin miksi on työpaikkansa ansainnut. Kielitaito on kohdallaan ja sopeutuminen työyhteisöön onnistunut. Hänellä ei ole mitään erityisvaatimuksia, on huumorimiehiä ja ronskista asenteesta voisi luulla syntyperäiseksi. Osaapa vielä työtehtävätkin. Minulle hän on yhtä kuin suomalainen vaikka ihonväri on tumma ja aksentti viittaa etelään. Hänen kanssaan on helppo työskennellä.

  Uskaltaisin melkein väittää, että maahanmuuttajan on oltava myös kulttuurinsa puolesta suomalainen, jotta työskentely onnistuisi ja tulosta syntyisi. Älkää vähätelkö työyhteisön merkitystä. Jos ei puhu kieltä tai jää omien tapojensa vangiksi, eristäytyy myös muista työntekijöistä.

 3. Yrittäjä kirjoitti:

  Vielä eristäytymisestä. Täytyy vain ihmetellä nykyistä maahanmuuttajien sijoittelua. Täsmälleen samat virheet täällä ollaan toistamassa, kuin muuallakin Euroopassa. Ängetään kaikki maahanmuuttajat keskitetysti lähiöihin. Ja lopulta ihmetellään, että miten ihmeessä kaupungin laidalle syntyi oma arabivaltio omine lakeineen, täynnä kielitaidottomia ja eristäytyneitä ihmisiä. Sellaisille ihmisille ei ole työnantajilla mitään käyttöä. Saamme omat Pariisin työttömien lähiöt. Lupaan nauraa räkäisesti, kun tilanne eskaloituu. Minä en tätä halunnut.

  Näyttää siltä, että tietyt ihmistyypit haluavat maahanmuuttajia tänne heidän itseisarvon takia. Ikään kuin eläintarhaksi, jotta voi pällistellä erilaisia ihmisiä. Tämä ei valitettavasti riitä. Ei näytä onnistuvan edes nykyisen maahanmuuttajamassan kouluttaminen saati edes kielitaidon opettaminen. Tällä hetkellä ollaan epäonnistumassa majesteettisesti sekä kielitaidon opettamisessa, että maahanmuuttajien sijoittamisessa. Tai näin ainakin Helsingissä, Turusta ei ole kokemuksia.

 4. Ciclista kirjoitti:

  Tasowheel on palkannut maahanmuuttajia pitkäänTamperelaisella Tasowheel Oy:llä on ollut jonkinasteinen työvoimapula jo vuosia. Se on palkannut insinööri- ja diplomi-insinööritason maahanmuuttajia vaativiin tehtäviin tuotantoon, lähinnä koneistuspuolelle.
  ”Meillä on toistakymmentä maahanmuuttajaa, pääosin äidinkielenään venäjää puhuvia. Moni heistä on ollut meillä jo kymmenisen vuotta”, kertoo toimitusjohtaja Kari Sorjonen.
  Sorjonen sanoo yritysten kielteisiä käsityksiä ulkomaalaisten palkkaamisesta asennekysymykseksi.
  ”Ei se sama ole tehdä töitä henkilön kanssa, jonka äidinkieli ei ole suomi. Mutta tällainen rikastuttaa työyhteisöä”, sanoo Sorjonen.
  Hänellä ei ole kielteisiä kokemuksia maahanmuuttajista. ”Ei ole mitään pahaa sanottavaa. He tekevät kiitettävästi työnsä”, Sorjonen toteaa.
  Kulttuurieroja ei voi yleistää
  Hän ei näe ulkomaalaistaustaisten ja suomalaisten työkulttuurissa sellaisia eroavia piirteitä, joita voisi yleistää. ”He ovat yksilöitä kuten suomalaisetkin”, sanoo Sorjonen.
  Yleinen ennakkoluulo maahanmuuttajien kohdalla on luotettavuus. ”Meillä ei ole ollut mitään tällaisia ongelmia”, Sorjonen toteaa.
  Tasowheelin hallinnon toimihenkilöpaikoilta ei löydy maahanmuuttajia. Sorjosen mukaan maahanmuuttajia ei ole hakeutunut näihin tehtäviin. Jos hakeutuisi, ei yhtiöllä olisi mitään tätä vastaan.
  Yksi Tasowheelin myynti-edustajista Suomessa on syntyperäinen venäläinen. Tuotannon lisäksi Tasowheel hakee henkilöstöä myös myyntiin ja työhön ohjaukseen.
  Lähes 30-vuotias Tasowheel tekee voimansiirtoon tarkoitettuja erikoistarkkoja hammaspyöriä ja hienosäätövaihteita. Yhtiön tuotanto menee yli 90 prosenttisesti joko suoraan tai epäsuorasti vientiin. Tasowheelin liikevaihto on tänä vuonna noin 23 miljoonaa euroa.
  Yhtiön pääpaikka on Tampereen Hervannassa. Se sai juuri Perheyritysliiton Vuoden Perheyritys -palkinnon.
  Tarve 5 000 työntekijälle
  Pirkanmaan Yrittäjien syksyllä julkistetun selvityksen mukaan Pirkanmaalla on noin 5 000 työpaikkaa, joihin ei löydy tekijöitä. Tämä on kymmenen prosenttia Pirkanmaan Yrittäjien jäsenyritysten työpaikoista.
  Selvitykseen vastanneista puolet joko poti työvoimapulaa tai ennusti sitä lähimmän vuoden sisällä.
  ”Eikä pula helpotu. Työelämästä poistuu jatkuvasti enemmän väkeä kuin mitä uusia työnhakijoita tulee työmarkkinoille”, sanoo Pirkanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Jari Jokilampi.
  Rakentaminen, metalli- ja konepajateollisuus sekä palvelualat kärsivät pulasta pahimmin.
  Jokilampi näkee kasvavan maahanmuuttajajoukon lähes ainoana keinona vastata tilanteeseen. Ongelmana on se, että yrityksissä ei ole juuri haluja palkata ulkomaalaisia.
  Kyselyssä yritykset toteavat haluttomuuden syiksi heikon kielitaidon, vaikeuden löytää sopivaa työntekijää sekä ammattitaidon ja luotettavuuden.
  ”Tämä kertoo siitä, että yrittäjätasolla ei ole totuttu ulkomaalaisiin”, toteaa Jokilampi.
  Yritykset viestittivät myös kielteisistä kokemuksista ulkomaalaisista. Lähempi tarkastelu paljasti sitten, ettei noita kokemuksia oikein ollutkaan.
  ”Nämä ovat käsityksiä, jotka eivät perustu kokemukseen”, sanoo Jokilampi.
  Tällainen kertoo pikemminkin yritysten ennakkoasenteista.
  ”Huolestuttavinta tässä on se, että tilanne on johtanut monessa yrityksessä kasvun tietoiseen rajoittamiseen. Ei uskalleta kasvaa, kun ei ole työvoimaa tiedossa”, toteaa Jokilampi.

  http://www.tekniikkatalous.fi/tyo/article48901.ece

 5. Yrittäjä kirjoitti:

  Kuten Ciclistan esimerkistä näemme, yrityksillä on kova tarve työntekijöistä, eikä maahanmuuttajia todellakaan syrjitä. Asenteissa ei siis näytä olevan vikaa. Toki esimerkit ontuvat molemmin puolin siinä mielessä, että mekaanisessa tuotannossa ei kieltä liiemmin tarvitse. Vakaasta ja kulttuuriltaan läheisestä teollisuusmaasta tullut koulutettu maahanmuuttaja on epäilemättä todella haluttu. Siinäkin mielessä huono esimerkki.

  Itse puolestani yleistin liikaa, koska olen palvelualalla kotimaisella asiakaspohjalla ja kielen osaaminen on välttämättömyys. Tasowheel on jo lähtökohdaltaan kansainvälinen yritys, jonka liikevaihdosta yli 90% tulee muualta kuin Suomesta. Ehkäpä tähän kannattaisi tarttua ja nimenomaan kansainvälisiin tehtäviin haalittaisiin maahanmuuttajia. Harmi että tarvetta riittää jatkossa kyllä jokaisella alalla.

  Positiiviset esimerkit tuntuvat joka tapauksessa keskittyvän liikaa läheisiin kulttuureihin. Venäläisellä diplomi-insinöörillä on taatusti kysyntää. Ongelmat tuntuvat kasaantuvan juuri arabialais- ja afrikkalaistaustaisille maahanmuuttajile. Tasoweel ottaisi varmasti iranilaisen dippainssin vastaaviin töihin siinä missä venäläisenkin, jos heidän puheisiin on uskominen.

  Ciclista osaa varmasti veikata, mistä johtuu että meillä on huumaava työttömyys tietyn kulttuurin edustajissa, vaikka työnantajan asenteissa ei näytä olevan vikaa? Lähtökoulutus voi olla yksi syy, venäläiset opinnot voivat sopia paremmin suomalaiseen tarpeeseen. Pakolaisillahan koulutus voi olla puutteellinen ihan entisen kotimaan epävakaudestakin johtuen. Tässäkin mielessä toisen polven maahanmuuttajilla on kyllä paljon paremmat mahdollisuudet menestyä. Tulokset näemme toivottavasti sitten kymmenen-viidentoista vuoden kuluttua.

 6. Ciclista kirjoitti:

  Yksi esimerkki: Maahanmuuttaja on opetellut kielen, kouluttautunut Suomessa niin, että tutkinto on myös täällä voimassa. On siisti ja muutenkin sympaattinen. Ei työpaikkaa…

  Kumman sinä ottaisit: maahanmuuttajan tummine hiuksineen ja silmineen, aksentilla suomen kiletä puhuvan tai suomalaisen, jos saisit valita?

  Jussi Halla-aho kommentoi blogissaan, että elämän ongelma voi olla se, että työtä ei saa, joten ei ole yhteiskunnallista arvosettiäkään. Siinä on on kyllä täysin oikeassa.

  Miksi sitten tietyissä piireissä on suuri työttömyys. On totta, että osa heistä ei tule koskaan työllistymään Suomalaisessa yhteiskunnassa. (Heitä on muuten kantaväestöstäkin n. 100 000)Esteenä voi olla ikä, kielitaito, terveys jne. Vaatimukset ovat nykyisin aika suuret. Mutta luulempa, että pakolaisten keskuudessa suurempi työttömyys on ainakin ensimmäisen sukupolven osalta vain hyväksyttävä, jos aiomme pakolaisia ottaa. Siitä kun joudutaan ajattelemaan muitakin asioita, kuin osan kantaväeston kateus.
  Minäkin haluaisin nähdä esimerkkejä niistä yltäkylläisyydessa elävistä rikkaista pakolaisista?
  Oma vaimoni eli täällä aikoinaan isänsä lähettämillä rahoilla. Kaiken mitä sai käytti lapsensä hyväksi.
  Mielelläni näkisin laskempia miten sosiaalituilla rikastuu ( tai edes tulee toimeen). Ja kai sitä itsekukin voi kokeilla…
  Mielestäni ongelmatonta ihmistä on vaikeaa vaatia pakolaiselta. En ainakaan itse ymmärrä miten sellainen valinta käytännössä toteutettaisiin. Sitten voisi olla parasta näyttää persettä koko maailman pakolasongelmalle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *