Takaisin pääsivulle

25 marraskuu
2007

Lauantain TS Extra ja muuta mukavaa

Onpa meillä ollut toimelias ja mukava viikonloppu. Veljeni ajeli perjantaina pitkän matkan Pohjanmaalta luoksemme Turkuun. Mukanaan hän toi kuomullisessa peräkärryssä uuden pöydän ja tuoleja keittiöömme. Äitini ja tätini ovat ne entisöineet. Eipä uskoisi samoiksi huonekaluiksi, jotka tarttuivat heidän mukaansa huutokaupasta 50 eurolla. Saimme kauniin ruokailuryhmän, joka on isompikin kuin entinen. Mukavaa, että vieraat mahtuvat nyt paremmin pöydän ääreen.

Perjantaina saimme vihdoin myös viikkoja sitten tilatun uuden sängyn. Tai no toimitettiinhan se sänky jo pari viikkoa sitten, mutta valitettavasti mukana tuli vääriä osia. Sänky tehtiin Tanskassa asti, joten tovi meni ennen kuin oikeat osat tulivat. Siinä menikin perjantai-ilta, että runko saatiin kasattua. Uusi sänky ei olekaan ihan tavallinen, koska siinä on molemmilla puolilla ulosvedettävät laatikot. Todella käytännöllinen ratkaisu. Useampi hylly tyhjeni, kun sängynlaatikoihin sai piilotettua liinavaatteet ja pyyhkeet. Tilaa kerrostaloasunnossa ei koskaan voi olla liikaa.

Parvekkeelle ripustimme tänään, ankeana sadepäivänä jouluvalot, se onkin ensimmäinen kerta kun niin tein sen jälkeen kun lähes 10 vuotta sitten muutin vanhempieni luota pois. En ole kovin kimmellyksen, hohteen tai valojen välkkeen ystävä, mutta tuollaiset valoverhot, joissa on yksivärisiä pieniä lamppuja, ovat ihan nätit. Ne tuovat pehmeää valoa myös tähän sisälle olohuoneen puolelle, joten olkootpa nyt siinä jouluun asti.

Näin se meni viikonloppu. Puuhaa riitti kotitöiden parissa, mutta nyt voi nauttia tuloksista. Kellarikomeroon ja kellarikomerosta pois tuli kannettua yksi jos toinenkin esine ja laatikko, mutta samalla pääsimme eroon kaikenlaisesta tarpeettomasta romusta. Parin vuoden takaisia remonttikamojakin löytyi vaikka kuinka paljon. Miksihän mies haluaa esimerkiksi säilyttää sahan, jolla ei kuulemma voisi enää minkäänlaista oksaa katkaista, koska on niin tylsä.

Tässä tiimellyksessä meni sitten minulta hukkaan avainnippu, jolla pääsi varastoon ja kylmäkellariin. Eipä siitä kovin kauan ole, kun avomies edellisen kerran joutui hajottamaan kylmäkellarin lukon rälläkällä.

Liitän tähän kirjoitukseen skannaamani artikkelin, joka julkaistiin eilen Turun Sanomien Extra-liitteessä. Se kertoo Suomen suurimmasta maahanmuuttajapäiväkodista, joka sijaitsee täällä Varissuolla Koukkarinkadulla. Huomaa, että artikkelissa puhutaan nimenomaan maahanmuuttajapäiväkodista, tavallinen päiväkoti ei enää ilmeisesti aja asiaa. Päiväkodin hoitolapsista vain 25 % on ”tavallisia” suomalaislapsia. Ihmettelyä voi herättää se, miksi niin paljon maahanmuuttajalapsia laitetaan samaan päiväkotiin. Eikö heitä pitäisi hajauttaa eri paikkoihin, jotta kontaktipintaa ”tavallisiin” suomalaislapsiin syntyisi enemmän. Artikkelissa todetaan, että kielen oppiminen hidastuu maahanmuuttajavoittoisissa päiväkotiryhmissä, mutta vastapainoksi lapset saavat niissä tukea toisistaan. Mietin, mitähän se tuki on mitä nämä Koukkarinkadun päiväkodin maahanmuuttajalapset tarvitsevat toisiltaan. Ymmärtääkseni lapset ovat äärimmäisen sopeutuvaisia ja oppivat uusia asioita hämmästyttävällä tahdilla. Tietääkseni lapset myös nimenomaan haluavat sopeutua ja oppia, ja heillä on luontainen kiinnostus kaikkea uutta ja erilaista kohtaan. Tässä suhteessa lapset eroavat aikuisista. Työkomennuksilla ulkomailla olleet ovat kertoneet, miten lapset ovat ihan muutamassa kuukaudessa omaksuneet vieraan kielen perusteet ja mitä pidemmän aikaa maassa on vietetty, sitä paremmaksi taito on kehittynyt niin että se sujuu lähes yhtä hyvin kuin äidinkieli. En osaa sanoa, miten maahanmuuttajalapset Suomessa olisivat tässä suhteessa erilaisia. Eikö heillä muka ole vastaavia taitoja tai kykyä ottaa vastaan uutta kieltä ja muita sosiaalisia taitoja ja valjastaa niitä omaan käyttöönsä? Eivätkö päiväkoti-ikäiset lapset nimenomaan ole siinä iässä, jolloin monenmoisia taitoja karttuu sellaisella vauhdilla, että äidin, isän ja isovanhempien päätä huimaa? Onko niin, että maahamuuttajalapset kyllä oppisivat, sopeutuisivat ja pärjäisivät suomalaislasten kanssa samassa porukassa, mutta heidän vanhempansa eivät salli niin tapahtuvan? Onko mahdollista, että koska erityisesti muslimitaustaiset maahanmuuttajat vastustavat kaikenlaista länsimaista hapatusta, he kieltävät kaiken siihen liittyvän myös lapsiltaan. Se selittäisi sen, että maahanmuuttajille räätälöidään vain heidän tarkoitukseensa sopivia ryhmiä sijoittamalla heidät samoihin päiväkoteihin. Tässä tilanteessa voi toki kysyä millaista integraatiota suomalaisyhteiskuntaan näiltä lapsilta (tai heidän vanhemmiltaan) voidaan jatkossa odottaa. Suomessa ei liene vielä maahanmuuttajakouluja tai -lukioita, mutta eiköhän sellaisiakin aikaiseksi saada.

Rebekka Härkösen kirjoittamasta Extran jutusta käy ilmi, miten paljon Koukkarinkadun päiväkodissa suvaitaan, joustetaan ja sopeudutaan. Maahanmuuttajien tarpeet ja vaatimukset on otettu tosissaan ja niihin suhtaudutaan vakavasti. Lapsesta asti on näköjään tärkeintä säilyttää oma kulttuuri ja sen tavat siitä huolimatta millainen kulttuuri ja tapakulttuuri lasta ympäröi kodin ja päiväkodin ulkopuolisessa elämässä. Huomionarvoinen seikka on myös se, että monet päiväkodin lapsista ovat ilmeisesti pakolaisena Suomeen tulleista perheistä. Siitä huolimatta perheillä on varaa lähteä koko suvun kera Helsinkiin ostoksille. Heillä on myös tarpeeksi rahaa matkustaa kuukausiksi kotimaahansa. Monella ”tavallisella suomalaisella” turkulaisella ei totisesti ole varaa lähteä shoppailemaan edes Raision Mylly-ostoskeskukseen saati sitten lentää vaikkapa hiihtoloman ajaksi Kanarialle. Pakolaisten rahatilanne on näköjään vallan toisenlainen. Kyseenalaiseksi tulee myös turvapaikkajärjestelmä ylipäänsä: miten turvaton tai turvallinen se kotimaa onkaan, kun sinne voi mennä ja perillä viipyä jopa kuukausia.

Pahoittelen, että jouduin jakamaan artikkelin neljään osaan. Kotiskannerimme ei ole kovin kummoinen, eivätkä sitä ole kuvankäsittelytaitonikaan siten, että olisin saanut näistä koottua yhden ison kuvan.

TS Extra 24.11.07 osa 1

TS Extra 24.11.07 osa 2

TS Extra 24.11.07 osa 3

TS Extra 24.11.07 osa 4

3 kommenttia artikkeliin “Lauantain TS Extra ja muuta mukavaa”

 1. Ruttis kirjoitti:

  Vedet silmissä lueskelen näitä kuulumisia Turun suunnalta.
  Sen verta surullista on viesti sieltä päin.
  T: ruttuvaari

 2. Ciclista kirjoitti:

  Miten jutustasi tihkuu perisuomalaista kateutta. Mikä saa ihmisen ajettelemaan niin, että pakolaisena maahanmuuttaneen tulisi elää vaatimatonta ja hiljasta elämään. Opettelemalla kaikki uuden asuinmaansa kulttuurikukkaset ja unohtamalla oman identiteettinsä, rakkaan kotimaansa jne.
  Olisivatko he silloin ”hyviä” ihmsiä myös sinun mielestäsi?

 3. Ciclista kirjoitti:

  Älkää välittäkö, olen vain trolli. :(

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *